At the turn of the 1980s and 1990s, a complex art forgery case was exposed in Ostroborhnia, involving dozens of Finnish Artists works being churned out and sold. This was the first time when aart forgeries were produced in such a large quantity.
Teos on peräisin väärennystapauksesta, joka liittyy v. 1989 paljastuneeseen Pohjanmaalla tapahtuneeseen taideväärennykseen, jossa väärennettiin kymmeniä Nikolai Lehdon ja Onni Ojan teoksia sekä joitakin Veikko Vionojan maalauksia. Pari vuotta ennen oikeudessa käsitellyn väärennöstehtailun jälkeen Pohjanmaalta löytyi uusia väärennöksiä, kun erään liikemiehen omakotitalosta löydettiin kotietsinnässä lukuisia epäilyttäviä tauluja. Aiemmassa jutussa tuomittua taidemaalaria epäiltiin jälleen, mutta hänen osuutensa jäi todistamatta, vaikka tässä jälkimmäisessäkin Pohjanmaan-tapauksessa oli väärennetty mm. Lehtoa ja Ojaa. Monihaaraiseksi polveutunut tutkinta jaettiin useisiin sivupöytäkirjoihin, ja kaiken kaikkiaan jutun tiimoilta kuulusteltiin n. 200 henkilöä.
Pääepäilty oli taidekauppias, joka oli erikoistunut Lehdon tuotantoon ja myynyt paljon itseltään ostamiaan aitoja teoksia. Iäkkään taiteilija professori Lehdon jouduttua sairauden takia vanhainkotiin taidekauppias osti teoksia vielä jonkin aikaa, ennen kuin hänen vierailunsa estettiin uhkaavaksi käyneen käyttäytymisensä takia. Taidekauppias kertoi sittemmin vain parannelleensa Lehdolta saamiaan heikkoja töitä, mutta olikin ilmeisesti itse tehtailut teoksia. Väärennöksiä myymässä oli muutaman miehen joukko, ja heistä ainakin osa tiesi, että teokset oli valmistanut kyseinen taidekauppias.
Teoksia kehystytettiin pääepäillyn kaverin kehystämöllä ja taulujen taakse laitettiin merkitä ”aitoudesta”. Tauluja myytiin hyvään hintaan, eikä niistä saatuja tuloja ilmoitettu verotettaviksi. Taiteilijat itse tunnistivat miesten kauppaamat teokset epäaidoiksi.
Päätekijän tuomio oli 1v. 4kk ja myyjänä toimineen miehen 1v. 1kk. Kehystäjä tuomittiin 7kk:n ehdolliseen vankeuteen, mutta hän auttoi paljon tutkimuksissa riitaannuttuaan toverinsa kanssa. Muut väärennykseen sekaantuneet epäillyt saivat ehdollista vankeutta tai sakkoja. Juttu eteni valitusteitse hovioikeuteen, mutta päätekijöiden tuomiot säilyivät. Korkein oikeus kumosi yhden väärennösten myynnistä epäillyn miehen sakkorangaistuksen.
Tutkinnassa päästiin myös uuden tekijänoikeusrikoksen jäljille, kun keskipohjalaisesta teollisuushallista löytyi yli 6 000 laitonta grafiikanvedosta Suomen Punaisen Ristin joulukorttisarjassa ilmestyneestä Juhani Palmun teoksesta. Vedoksia oli ehditty painaa lähes 16 000 kappaletta, joista poliisi jäljitti n. 10 000 ympäri Suomea. Laittomat kopiot tuhottiin, ja vain yksi talletettiin Rikosmuseon kokoelmiin.
Vid decennieskiftet 1980-1990 avslöjades en omfattande förfalskingshärva i Österbotten. I härvan fabricerades och såldes tiotals förfalskningar av finländska konstnärers verk.