Ingmar HELLFALK
20/21th century, Sweden
Ingmar Hellfalk biografi
"Min första utställning hade jag 1979. Åren därefter utvecklades jag i en rasande takt och fann min “linje”. Det jag mest kände för var de omedelbara bilderna ute i fält – en effekt av att jag alltid hade skissblocket med vart jag än befann mig.
1982 blev en milstolpe. Detta år blev jag erbjuden att fungera som kåseri-medarbetare på den sedan 1992 saligt avsomnade tidningen ARBETET. Den gode redaktören “Stickan” gav mig utrymme på måndagarna för 4-5 akvareller med tillhörande text. Ämnet var alltid vinklat åt natur-fåglar-resor i olika länders natur-samt min familj. Detta arbete var till en början nästan paralyserande: “vad skall jag skriva om denna vecka?” Men strax efter premiären blev det som ett gift – jag älskade detta att delge läsarna erfarenheterna efter diverse utflykter, i text och bild. Och framförhållningen var kort, ibland bara ett par dagar innan deadline.
Det blev resor dessutom. Kosan gick till Mallorca, Kreta, Skottland, Cypern och Portugal, som oftast blev ett inslag i Söndagsbilagan.
Tyvärr gick det, som de flesta vet, utför med ARBETET. Till slut blev det nedläggning 1992. Då hade jag tecknat, målat och skrivit varje vecka om mitt och min familjs liv i kontakten med naturen, och tillika beskrivit resor i ord och bild.
Genarp är en by ca 3 mil söder om Lund och här har jag mina bopålar. Det är en liten by som gränsar till naturen i Häckeberga och Risen. Dessutom har jag Krankesjön och Vombs ängar inom bekvämt räckhåll.
Numera finner jag stort nöje i att uppleva naturen och dess skiftningar i dessa omgivningar och under kategorin “GENARPSKRÖNIKAN” avser jag att spegla händelser och årstidsväxlingar med text och teckningar/ målningar.
Då jag och min familj bodde i Häckeberga i 23 år innan vi flyttade in till Genarp hyser jag starka känslor för Häckeberga. Därför ingår jag såsom illustratör i ett projekt, där eldsjälen Bertil Wilhelmsson i bokform beskriver gångna tider i Häckeberga. En grannlaga uppgift att försöka återskapa bilder av dessa – sedan länge- försvunna gårdar och torp! Delar av detta kan ses under kategorin “Projekt”.
Sedan c:a 15 år finner jag mig som medlem i VSKG – Västra Skånes KonstnärsGille. De årliga konstrundorna är en trevlig tradition, där jag till och med ibland får träffa forna läsare av mina naturkåserier i ARBETET!
Källa: www.hellfalk.se
-------------------
Naturmålare med djup förankring i svensk natur.
Min första utställning hade jag 1979. Åren därefter utvecklades jag i en rasande takt och fann min “linje”. Det jag mest kände för var de omedelbara bilderna ute i fält - en effekt av att jag alltid hade skissblocket med vart jag än befann mig.
1982 blev en milstolpe. Detta år blev jag erbjuden att fungera som kåseri-medarbetare på den saligt avsomnade tidningen ARBETET. Den gode redaktören “Stickan” gav mig utrymme på måndagarna för 4-5 akvareller med tillhörande text. Ämnet var alltid vinklat åt natur-fåglar-resor i olika länders natur-samt min familj. Detta arbete var till en början nästan paralyserande: “vad skall jag skriva om denna vecka?” Men strax efter premiären blev det som ett gift - jag älskade detta att delge läsarna erfarenheterna efter diverse utflykter, i text och bild. Och framförhållningen var kort, ibland bara ett par dagar innan deadline.
Det blev resor dessutom. Kosan gick till Mallorca, Kreta, Skottland, Cypern och Portugal, som oftast blev ett inslag i Söndagsbilagan.
Tyvärr gick det, som de flesta vet, utför med ARBETET. Till slut blev det nedläggning 1992. Då hade jag tecknat, målat och skrivit varje vecka om mitt och min familjs liv i kontakten med naturen, och tillika beskrivit resor i ord och bild.
Sedan drygt 10 år finner jag mig som medlem i VSKG - Västra Skånes KonstnärsGille. De årliga konstrundorna är en trevlig tradition, där jag till och med ibland får träffa forna läsare av mina naturkåserier i ARBETET!
Naturkonstnär och naturmålare Ingmar Hellfalk är verksam i den skånska idyllen Genarp. Här målar han otroligt vackra och fängslande naturskildringar. Motiven är i huvudsak från Skåne och Öland, men bland hans verk finner man även intressanta målningar från natursköna platser ute i Europa. Denne naturmålare har en fantastisk förmåga att fånga det levande naturlandskapet i sina konstverk. Det som imponerar mest är framförallt sättet han lyckas avbilda vilda djur i deras naturliga miljö, både i akvarell- och oljemålningar.
Ett av Ingmars största intressen är fåglar och fågelliv. Många av hans naturmålningar inkluderar därmed fantastiska porträtt av dessa luftens härskare. Ingmar målar även djurporträtt av husdjur som hundar, hästar, katter, marsvin mm. både för nöjes skull och på beställning från sina kunder.
Källa: www.svenskakonstnarer.se