Oscar FURUHJELM
1880–1963, Poland/Finland

Also known as: OF

Name Knut, Oscar, FURUHJELM
Birth 1880, 21/11, Poland
Died 1963, 6/4, Finland

Knut Oscar Furuhjelm (21. marraskuuta 1880 Varsova – 6. huhtikuuta 1963 Helsinki) oli suomalainen graafikko. Hänellä oli merkittävä rooli suomalaisen julistetaiteen kehittymisessä 1900-luvun alkupuolella.
Furuhjelm syntyi Varsovassa, sillä hänen äitinsä oli puolalainen, mutta nuoruutensa hän eli Vaasassa. Hän opiskeli vuosina 1900–1902 Helsingin Polyteknillisessä opistossa ja sen jälkeen Kööpenhaminan taideakatemiassa, Münchenin taideakatemiassa, Berliinissä ja Pariisissa. Pariisissa hän suoritti mainosgrafiikan kurssin.
Vuonna 1910 Furuhjelm perusti mainosgraafikko Heino Aspelinin ja arkkitehti Gösta Kulvikin kanssa Finska konstnärliga reklambyrån -mainostoimiston, joka pysyi kuitenkin pystyssä vain vuoden. Vuodesta 1914 alkaen hän työskenteli Öflund & Pettersson -painotalon piirtämössä, jossa hän vastasi muun muassa Stockmannin tavaratalon mainosten suunnittelusta. Yritys sulautettiin vuonna 1918 Tilgmann Ab -yhtiöön, jonka palvelukseen myös Furuhjelm siirtyi. Furuhjelm toimi Tilgmannin kuvataideosaston johtajana 1928–1952.
Furuhjelm tuli julkisuudessa tunnetuksi sekä julistetaiteilijana että sarjakuva- ja pilapiirtäjänä. Vuosisadan alkupuolella hän julkaisi omaa Movitz-lehteään ja kuului Garm, Kerberos ja Puntari -pilalehtien avustajiin. Vuonna 1933 hän osallistui myös pilapiirtäjien Humoristernas utställning -näyttelyyn Tukholmassa ja oli innokkaasti mukana samana vuonna perustetun Suomen Taidepiirtäjäin liiton toiminnassa. Hänen julistetaiteestaan erityisen tunnettuja ovat muun muassa Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiölle tehdyt työt vuosina 1909–1911. Furuhjelm suunnitteli myös joulukortteja. Vapaa-ajallaan hän oli mukana parapsykologisen Sällskapet för Psykisk Forskning -yhdistyksen toiminnassa.

Source: http://fi.wikipedia.org/wiki/Oscar_Furuhjelm

Knut Oscar Furuhjelm var en finländsk grafiker. Han hade en stor roll i den finländska affischkonsten och i dess utveckling under det tidiga 1900-talet.

Source: Wikipedia