Simon HANTAÏ
1922–2008, Hungary/France
Simon Hantaï är född 1922 i Bia, ett litet samhälle utanför Budapest i Ungern. Föräldrarna var politiskt aktiva, och ändrade sitt namn “Handel” till “Hantaï” som är den ungerska formen av samma namn. Detta gjorde som en protest mot Tysklands invasion i Ungern under andra världskriget. Under konstnärens barndom drabbades han av difteri, som orsakade en tillfällig förblindning. Detta fick honom i senare år att fundera kring konst och konstupplevelsen, samt vår uppfattning om den.
Hantaï återvände aldrig till Ungern, trots påtryckningar från Ungerns kulturdepartement. Istället fann han en fristad i Paris, där han bosatte sig permanent. Han blev familjär med de olika aspekterna av det parisiska avant gardet, och lade sitt fokus på tekniska experiment med collage och andra lättillgängliga bildmaterial. Den surrealistiska rörelsen som under kriget befunnit sig i exil i New York återvände med konstnären André Breton, och kom att sätta stort intryck på Hantaïs konstnärskap. Faktum är, att Hantaï och Breton själv skulle bli goda vänner, efter att Hantaï lämnat ett av hans verk utanför Bretons lägenhetsdörr utan att avslöja sin identitet. Denna handling väckte ett intresse hos Breton som tog reda på konstnärens namn och kontaktuppgifter.
Hantaï kom i kontakt med det konstliv som uppstod i New York under kriget, med dess kultur av internationella konstnärer som levt i exil för att hålla sig undan från kriget. Framför allt var han lockad av den abstrakta expressionismen och automatismen, som huvudsakligen brukades av amerikanen Jackson Pollock. Däremot upptäckte han till sin förvåning att hans tidigare vänner och inspirationskällor, Breton och Duchamp var allmänt fientligt inställda till vad de amerikanska konstnärerna sysslade med, och till Pollocks arbete i synnerhet. År1955 bröt han sina kopplingar med surrealiströrelsen via ett brev addresserat till Breton. Där förklarade han och berättade om sina intentioner att fortsätta utforska den nonfigurativa scenen och gå till djupet med sin automatism.
Source: Uppsala Auktionsverk, Sweden