Oil on canvas, motives grandmother, signed "Sallinen -16", 77x61 cm. The painting is part of a great deception seizure of counterfeit art from 2003 and 2004 in Finland. Several people in the art business were involved. Counterfeit art for millions of Euro attempted to be sold to private individuals, companies and the major auction houses in Finland.
After the expert investigation and judgment was declared that this painting was not genuine. It's a forgery.
Rikoksesta epäillyt kolme mieshenkilöä tekivät taulukauppoja siten, että yksi miehistä oli innostanut yrityksen omistanutta tuttavaansa sijoittamaan taiteeseen v. 2003. Kolmas mies tuli mukaan vuoden lopulla. Maksuna kaupoissa käytettiin pääasiassa yrityksenomistajan omistamia asunto-osakkeita, mutta myös tavaraa sekä käteistä rahaa. Kauppojen hinnat merkittiin kauppakirjoihin ylisuuriksi tai asunto-osake osoittautui vähäarvoiseksi.
Tauluja kaupattiin taidekauppiaalle, joka totesi ne väärennöksiksi. Taidekauppias näytti tauluja myös taidekonsultille, joka myös huomasi teokset väärennetyiksi. Vuoden 2004 alussa yrityksen omistajan on epäilty yrittäneen erehdyttää asianomistaja Bukowski Oy Ab:n silloista toimitusjohtajaa tarjoamalla huutokaupattavaksi väärennettyjä tauluja yhden epäillyistä toimiessa välittäjänä ja myyjänä. Mahdolliselle ostajalle olisi aiheutunut tappiota hänen maksaessaan vähäarvoisesta taulusta aidon teoksen hinnan, ja asian paljastuttua Bukowski Oy olisi menettänyt välityspalkkionsa. Osa tauluista esiteltiin Bukowskin edustajalle ja näytettin myös listaa, jossa oli muitakin tauluja. Listassa oli arvio kustakin taulussa huutokaupassa mahdollisesti saatavasta hinnasta (yht. n. 1 milj. euroa). Mukana oli nimekkäiden venäläisten (esim. Malevits), suomalaisten (esim. Gallen-Kallela) ja eurooppalaisten taiteilijoiden (esim. Matisse) tekemiksi merkittyjä teoksia. Bukowskin edustaja on huomannut heti taulut väärennetyiksi, joten epäilty teko on jäänyt yritykseksi.
Yrityksen omistajan on täytynyt tietää, että kaikki hänen ostamistaan teoksista eivät ole aitoja, vaikka niitäkin saattoi joukossa olla. Hän kertoi tiedustelleensa taulujen aitoutta asiantuntijoilta, mutta saaneen epämääräisiä vastauksia. Ei ollut riittävää näyttöä, että hänen tarkoituksenaan olisi ollut saada väärennettyjä teoksia myyntiin, vaan se, että asiantuntija seuloo aidot vääristä. Oikeus määräsi osan teoksista palautettaviksi omistajalleen, osa tuomittiin menetettäväksi valtiolle.
Teokset ovat todenneet väärennöksiksi mm. Valtion taidemuseon intendentti, Bukowskin taidehuutokaupan toimitusjohtaja sekä Hagelstamin taidehuutokaupan edustaja. Venäläiset taulut tutkittiin Moskovassa ja Mary Cassattille nimetty teos The Mary Cassatt Catalogue Raisonné Committeessa New Yorkissa.
Työ poikkeaa Sallisen käsialasta ja se on kopio osasta aidosta teoksesta. Maalaamisessa on käytetty materiaaleja, joita ei ole ollut käytössä signeerauksen osoittaman aikakautena. Teoksen pintaan on tehty keinotekoisesti kärpästen jättämiä likatahroja maalilla. Teos on myös tehty kuluneelle ja halkeilleelle vanerille, jotta se taulu näyttäisi vanhemmalta.
Teos oli myynnissä hinnalla 8500 EUR.
Oljemålning på duk, motiv; farmor, signerad "Sallinen -16", 77x61 cm. Målningen ingår i ett stort bedrägeribeslag av förfalskad konst från 2003 och 2004 i Finland. Ett flertal personer i konstbranschen var inblandade. Förfalskad konst för miljontals Euro försökte säljas till privatpersoner, företag och till de stora auktionshusen i Finland.
Efter expertutredning och dom förklarades att denna målning inte är äkta. Det är en förfalskning.